5G Новости

22.06.2022

5G мрежата на Македонски Телеком е достапна во скоро сите поголеми населени места

5G мрежата на Македонски Телеком е достапна во скоро сите поголеми населени места во Македонија. Скопје и 15 други градови и нивните околини веќе користат 5G услуги, а од јуни до октомври со опрема од најновата петта генерација ќе бидат покриени и: Тетово, Гостивар, Кичево, Дебар, Куманово, Крива Паланка, Кочани, Виница, Делчево и Берово.

Со првата 5G комерцијална мрежа која е во функција од февруари годинава, корисниците на Македонски Телеком веќе користат 5G услуги паралелно и во комбинација со 4G, со напредна технологија за динамично користење на постојните радиофреквенции. Веднаш по завршувањето на процесот за доделување радиофреквенции за радио опсезите на 700MHz и 3.6GHz од страна на АЕК, 5G мрежата на Телеком ќе го овозможи целиот потенцијал за супер брз гигабитен мобилен интернет со брзини до десет пати поголеми од 4G.

Листата на Телеком за сертифицирани 5G телефони секојдневно расте, со цел на корисниците да им се овозможи колку што е можно поголем избор на уреди. Новина се Samsung Galaxy Fold 3 i Samsung Galaxy Flip 3, со што скоро сите телефони во портфолиото на Телеком што имаат ваква опција ќе бидат 5G сертифицирани.

Телеком почна да ја гради 5G мрежата во април 2021 година и со посветена работа на терен, до крајот на октомври ќе го исполниме планот, при што 26 градови и нивните околини ќе бидат покриени со 5G, а нивните жители ќе користат технологија на најновата генерација.

За само година и половина ја изградивме првата и најголема 5G мрежа во Македонија, сè со цел да им овозможиме пристап до оваа технологија на што повеќе корисници и да овозможиме развој на досега невидени услуги, соодветни на новото дигитално време.

Повеќе информации за покриеноста, тарифите и 5G уредите можете да добиете на следниот линк

Види останати новостиВиди ги сите новости

Што е 5G?

5G е нова генерација на мобилна технологија којашто носи револуција во светот на телекомуникациите и ја продолжува еволуцијата на безжичната мрежа!

Mobile image 5g view
5g-icon

5G ќе поттикне иновации и ќе го трансформира начинот на кој живееме, работиме и ја користиме модерната технологија.

Предности на 5G мрежата

Воведувањето на 5G мрежата, којашто може да достигне и 10 пати поголема брзина од досегашната 4G мрежа, ќе придонесе за подобрување на мрежната врска, но ќе создаде и досега невидени можности за луѓето и бизнисите.

Сето она што можеме да го направиме преку мобилните телефони, сега, со 5G мрежата, ќе можеме да го направиме уште побрзо и подобро. 5G ќе овозможи спојување голем број уреди и нивна сигурна комуникација со минимално доцнење, со што се отвораат огромен број можности за примена на оваа технологија.

100
100
100

Како до 5G

5G е тука! Сега и вие можете да ги искусите придобивките од супериорната 5G технологија на најдобрата мрежа, потврдено од корисниците.

Одберете тарифа според вашите потреби и бидете дел од возбудливиот свет на 5G.

Ultra

5G вклучен
во претплатата

Magenta 1 Unlimited / Mobile Unlimited

Aктивирајте 5G преку Тelekom МК
апликацијата, без дополнителен надомест

Magenta 1 М / Mobile М

Aктивирајте 5G преку Telekom MK
апликацијата, без дополнителен надомест во промотивниот период.*

*Промоцијата трае ограничен временски период.

За да ја користите 5G мрежата на тарифите наведени погоре треба:

  • да се наоѓате во област со 5G покриеност
  • да имате 5G уред со соодветна надградба на софтверот која ја обезбедува производителот на уредот
  • мрежното подесување на уредот да е поставено на 5G

Уреди компатибилни со 5G мрежата на Телеком

Xiaomi 12 Lite 5G

Xiaomi 12 Lite 5G

Нарачај
Xiaomi 12 Pro 256GB

Xiaomi 12 Pro 256GB

Нарачај
EC naskoro
iPhone SE 2022

Apple iPhone SE (2022)

Нарачај
EC naskoro
iPhone 12

iPhone 12

Нарачај
EC naskoro
iPhone 13 Mini

Apple iPhone 13 Mini

Нарачај
EC naskoro
iPhone 13

Apple iPhone 13

Нарачај
EC naskoro
iPhone 13 Pro

Apple iPhone 13 Pro

Нарачај
SAMSUNG Galaxy Z Flip4

SAMSUNG Galaxy Z Flip4

Нарачај
SAMSUNG Galaxy Z Fold4

SAMSUNG Galaxy Z Fold4

Нарачај
Redmi Note 11 Pro 5G

Redmi Note 11 Pro 5G

Нарачај
OnePlus Nord2 5G

OnePlus Nord2 5G

Нарачај
S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra

Нарачај
S22 Plus

Samsung Galaxy S22+

Нарачај
S22

Samsung Galaxy S22

Нарачај
Xiaomi 11 Lite 5G NE 128GB

Xiaomi 11 Lite 5G NE 128GB

Нарачај
Samsung Galaxy S21

Samsung Galaxy S21

Samsung Galaxy S21+

Samsung Galaxy S21+

Xiaomi 11 Lite 5G NE 128GB

Samsung Galaxy S21 Ultra

Motorola Edge 20 Lite 128GB

Motorola Edge 20 Lite 128GB

Нарачај
Xiaomi 11 Lite 5G NE 128GB

Xiaomi 11T

Нарачај
SAMSUNG Galaxy A52s

Samsung Galaxy A52s

Нарачај
SAMSUNG Galaxy A53 5G

Samsung Galaxy A53 5G

Нарачај
OnePlus Nord CE 5G 128GB

OnePlus Nord CE 5G 128GB

Нарачај
EC naskoro
OnePlus 9 5G 256GB

OnePlus 9 5G 256GB

Нарачај
OnePlus 9 Pro 5G 256GB

OnePlus 9 Pro 5G 256GB

Нарачај
SAMSUNG Galaxy A33 5G 128GB

SAMSUNG Galaxy A33 5G 128GB

Нарачај
SAMSUNG Galaxy Z Flip3 128GB

SAMSUNG Galaxy Z Flip3 128GB

Нарачај
SAMSUNG Galaxy Z Fold3 256GB

SAMSUNG Galaxy Z Fold3 256GB

Нарачај
SAMSUNG GALAXY S21 FE 5G 128GB

SAMSUNG GALAXY S21 FE 5G 128GB

Нарачај
Xiaomi 11T Pro 256GB

Xiaomi 11T Pro 256GB

Нарачај
Xiaomi 12 5G

Xiaomi 12 5G

Нарачај

Мрежата на иднината
е тука

Првата 5G
мрежа во
Македонија