СО SafeNet MOBILE
НАЈДОБРАТА МРЕЖА E ИСТО TAKA И НАЈСИГУРНА

ПОВЕЌЕ ЗАШТИТА ЗА БЕЗГРИЖНО СУРФАЊЕ ОД ВАШИОТ СМАРТФОН

Нашата мобилна мрежа е стабилна и сигурна. Меѓутоа, безбедното пребарување на интернет во голема мера зависи од она што го правите на интернет со вашиот телефон. Преземањето апликации, купувањето и плаќањето сметки онлајн носат ризици со себе кои не можете секогаш да ги забележите.

Затоа е тука услугата SafeNet MOBILE– таа автоматски го проверува мобилниот интернет сообраќај на вашиот смартфон и веднаш ве информира за можните закани.

Услугата SafeNet MOBILE:

Ви нуди заштита од злонамерен софтвер, вируси, крадење на личните податоци (фишинг) или хакирање

Не бара инсталации и ажурирања на смартфонот или таблетот

Функционира без разлика на типот на мобилен уред или оперативен систем

СУРФАЈТЕ НА НАЈСИГУРНАТА МРЕЖА ВО МАКЕДОНИЈА!

Услугата SafeNet MOBILE, интегрирана во мобилната мрежа на Телеком, автоматски ги проверува веб страниците што ги посетувате и ги блокира потенцијалните закани, уште пред тие да дојдат во контакт со вашиот смартфон или таблет.

Доколку посетите сигурна веб страница, тогаш не ни забележувате дека SafeNet MOBILE работи во позадина. Доколку пак, наидете на некаква закана, ќе добиете известување и можете самите да одлучите дали ќе престанете или ќе продолжите со сурфањето.

SafeNet MOBILE е достапна за сите постпејд приватни и бизнис мобилни тарифни модели, со вклучен интернет во претплатата. При првото активирање, корисниците ја добиваат дополнителната услуга бесплатно во период од 4 недели.

Од 1 ноември, 2018 како дел од новата специјална понуда, дополнителната услуга се активира автоматски кај сите нови приватни постпејд корисници со вклучен интернет во претплатата.

По завршувањето на бесплатниот период, услугата се наплатува 29 денари месечно, за што корисникот е известен по пат на SMS порака.

Активирајте ја услугата на 149 777, на Мој Телеком или преку оператор со повик на нашиот контакт центар на 122 и користете ја бесплатно 4 недели.

ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ

SafeNet MOBILE е вметната во мобилната мрежа и на нејзиното користење не влијае видот на телефон што го имате, ниту пак оперативниот систем. Независно дали користите iPhone со iOS или било кој модел мобилен уред со Android оперативен систем, секогаш може да наидете на небезбедна веб страница. Со SafeNet MOBILE секогаш сте заштитени.
Да. Целиот ваш податочен сообраќај преку мобилната мрежа на Телеком е заштитен. Значи, ако сурфате од вашиот таблет, користејќи интернет преку Wi-Fi hotspot од вашиот мобилен уред, услугата SafeNet MOBILE сѐ уште ве заштитува.
Кога свесно ќе одлучите да продолжите со пребарувањето на небезбедна веб страница, треба да бидете свесни за ризиците кои ги преземате. Заканите можат да се поделат во следниве категории:
  • Malware (злонамерен софтвер) може да го зарази мобилниот уред со тоа што ќе биде преземен преку интернет прелистувачот кога корисникот ќе посети заразена веб страница. Злонамерниот софтвер може да биде дизајниран со цел да го снима притискањето на секое копче од тастатурата на мобилниот уред,
  • Spyware (шпионски софтвер) ги следи онлајн активностите на заразениот уред.
  • Worm (црв) го заразува уредот при што интернет конекцијата станува бавна поради тоа што црвот ја користи за да пронајде други ранливи уреди во кои би се вовлекол.
  • Phishing (кражба на лични податоци) претставува обид да се дојде до осетливи кориснички информации како кориснички имиња и лозинки, податоци за кредитна картичка и слично, поради криминални потреби (најчесто изнудување пари). Обидот се манифестира преку лажни веб страници кои изгледаат како вистински.
  • Botnet attacks (ботнет напади). Хакерите често контролираат мрежи од заразени компјутерски уреди наречени „зомби” или „ботнет” мрежи, кои се користат за напад на други компјутерски уреди .
Мобилната мрежа на Телеком и понатаму е сигурна, но станува збор за она што го правите на интернет. Поради тоа што никогаш не можете да бидете сигурни дали линкот или веб страницата се безбедни, услугата SafeNet MOBILE е тука да ви даде дополнителна заштита.
Засега сѐ уште не. SafeNet MOBILE функционира само доколку сурфате на мобилната мрежа на Телеком. Со неа можете безгрижно да сурфате кога ја користите нашата мобилна мрежа.
Безбедното пребарување на интернет во голема мера зависи од она што го правите, но исто така и дали користите безбедна врска. Вашата домашна Wi-Fi конекција ќе биде добро заштитена доколку ја поставите правилно. Јавната Wi-Fi врска може да биде небезбедна, бидејќи не можете секогаш да знаете дали врската е безбедна и дали се поврзувате со точниот Wi-Fi рутер. Секогаш внимавајте на тоа и немојте да ја изберете опцијата за стандардно поврзување со Wi-Fi рутер насекаде.
Не, SafeNet MOBILE не е достапна кога сурфате во странство.
Точно, многу интернет прелистувачи, како на пример Google Chrome, веќе блокираат многу небезбедни веб страници. Но, услугата SafeNet MOBILE врши многу пообемна контрола и на тој начин може да открие и да блокира многу поголем број вируси и други онлајн закани.
Услугата SafeNet MOBILE ги проверува странициите на кои сурфате само од аспект на сигурност и потенцијално постоење на штетен софтвер. Доколку системот препознае опасност, ќе добиете известување преку пребарувачот, но ние не ги чуваме овие информации никаде, ниту пак, ги користиме за што било друго.
Дури и кога свесно се трудите да сурфате само на сигурниот дел од интернет, секогаш е можно случајно да кликнете на некој фишинг линк или да ве начека некој вирус. Постојат сѐ повеќе и повеќе лажни страници кои се толку професионално направени што е тешко да се разграничат од оригиналните. Со услугата SafeNet MOBILE добивате постојана заштита и ќе добиете навремено предупредување веднаш штом детектираме опасност.
Со услугата SafeNet MOBILE , преку софистицирани механизми за филтрирање проверуваме дали некоја веб страница е наведена на т.н. „црна листа“ на небезбедни веб страници. Доколку веб страницата е означена како ризична, ја блокираме.
Десктоп верзија