Револуција во современата
комуникација
eSIM - нова технологија
за новиот свет

Новата eSIM-технологија претставува нов начин на поврзување на мобилните уреди со мобилната мрежа. Ова напредно решение користи вграден електронски чип (eSIM) во самиот смартфон или друг мобилен уред кој ја заменува стандардната СИМ-картичка. eSIM ја има истата функција како стандардната SIM-картичка, разликата е во начинот на активирање. Потребно е само да имате уред што ја поддржува eSIM-технологијата на кој ќе активирате eSIM-профил на мобилната мрежа на Телеком. Активирањето се прави преку интернет - брзо, лесно и комплетно безбедно.

eSIM е напредно решение, кое нуди
повеќе предности.

devices

Компатибилно со сите уреди

Наместо користење различни величини SIM-картички (мини, микро, нано) за различни уреди, eSIM е единствена за секој уред што ја поддржува оваа технологија.

activate

Едноставно активирање

eSIM се активира едноставно, со скенирање QR код. И тоа е сѐ. Вашиот eSIM-профил се креира автоматски преку интернет.

esim
watch

Нов вид на комуникација

Со eSIM вие сте подобро поврзани со смарт часовници, велосипеди и други IoT уреди, кои не мора да имаат отвор за картичка и работат независно од смартфонот.

eco

Еко решение

eSIM значи дека нема физичка картичка, пластични пакувања, пликови итн. Покрај тоа што е ефикасна, оваа технологија придонесува за зачувување на животната средина.

Како до eSIM-профил во неколку едноставни чекори

eSIM е достапнa за сите нови и постојни постпејд-корисници на мобилната мрежа на Телеком. Единствен услов за активирање eSIM е да имате уред што поддржува eSIM-технологијa.

Доколку имате ваков уред и сакате да ги уживате придобивките од eSIM-технологијaта, побарајте:

  • Активирање нова постпејд-линија со eSIM или
  • Промена на SIM-картичката со eSIM

    Промена на SIM во eSIM можете да направите во која било продавница на Телеком или со јавување во нашиот Контакт центар на 122, по што ќе добиете код за активирање eSIM на Вашата е-адреса.

По комплетирање на вашето барање, на е-адресата наведена од ваша страна ќе добиете инструкции и QR код потребен за активирање на вашиот кориснички профил

За активирање на профилот:

Проверете дали вашиот телефон користи најнова верзија на оперативен систем и ако е потребно направете надградба со најновата верзија

Мобилниот телефон најавете го на која било достапна безжична мрежа. Постапката на преземање на eSIM-профилот е енкриптирана и заштитена со безбедносни сертификати, така што активирањето без никаква грижа може да се направи и преку јавна безжична мрежа.

Скенирајте го QR код за активирање што го добивте од Македонски Tелеком и вашиот профил автоматски ќе се инсталира на уредот и ќе се најави на мобилната мрежа на Телеком.

Смарт часовник со eSIM

Иновативно решение
за совршена комуникација

Со новата генерација смарт часовници со вградена eSIM повеќе не мора да бидете поврзани со вашиот мобилен телефон за да бидете онлајн и да користите апликации.

Со eSIM сè е поинаку. Смарт часовникот има свој број и можете да го користите независно од телефонот. Токму тоа е главната предност на eSIM технологијата - можете да телефонирате, да праќате пораки и да користите апликации и кога телефонот не е со вас.

А врската со телефонот можете да ја задржите и кога уредите не се поврзани.

Смарт часовниците се достапни само со eSIM Plus тарифа


Изберете уред

ЛИСТА НА УРЕДИ КОИ ПОДДРЖУВААТ еSIM ОД ПОНУДАТА НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ

Прашања и одговори

eSIM е дигитална SIM картичка која како софтвер се интегрира во Вашиот уред (паметен телефон или часовник). Со eSIM нема повеќе отворање на телефонот, нема прашања дали каричката е мини, микро, нано... eSIM е еден и единствен за сите уреди.
Побарајте го Вашиот eSIM профил во нашите продажни салони.

Да. Користењето на eSIM овозможува највисоко ниво на сигурност. Постапката на преземање на eSIM профилот е енкриптирана и заштитена со безбедносни сертификати, така што активацијата без никаква грижа може да се направи преку јавна WiFi мрежа.

Не. Сите мобилни услуги функционираат на ист начин како и со користење на класична картичка.

Активацискиот код за eSIM е QR кодот што го добивате од нас кога активирате нова линија со eSIM или кога правите промена на класичната картичка со eSIM. Активацискиот код Ви е потребен за да го активирате eSIM на Вашиот уред.

Не, активацискиот код се користи само еднаш. Кога ќе го скенирате и инсталирате на Вашиот уред, никој друг не може да го употреби. Ако сакате да ја користите Вашата картичка на друг уред потребно е да побарате нов код за активирање.

Да, eSIM има потполно исти карактеристики како и класичната SIM картичка со таа разлика што има и Активациски QR код и EID идентификациски број на уредот.
Интерната меморија на eSIM овозможува чување на контактите како и класичниот SIM. Со бришење на eSIM профилот од уредот се бришат и сите податоци зачувани на него.

Се разбира. Доколку Вашиот уред поддржува eSIM технологија, замената на SIM во eSIM можете да ја направите во продавниците на Телеком или со јавување во нашиот Контакт центар на 122, по што ќе добиете код за активирање eSIM на Вашата е-адреса. Сите Ваши услуги остануваат непроменети. Пред да ја направите промената, не заборавајте да направите копија од сите Ваши контакти, со цел, подоцна, кога ќе го активирате eSIM профилот, да можете да си ги вратите.

еSIM е достапен со сите Постпејд тарифи од актуелното портфолио.

Најпрво избришете го eSIM профилот од стариот уред. Побарајте нов QR код за истиот број и активирајте го на новиот уред.

Ако го изгубите телефонот , веднаш пријавете во нашиот центар за корисничка поддршка за да го деактивираме сервисот и да спречиме злоупотреба. Потоа на нов уред може да активирате нов eSIM профил со стариот број.
Доколку се работи за оштетен уред кој треба да се носи на сервис, профилот се брише од уредот пред да се сервисира, а новиот профил се активира потоа исто како и при првата активација.

Во овој случај ви е потребен нов профил.
После активацијата на профилот на уредот, ќе можете да продолжите сом користење на мобилните услуги. Се разбира со новиот профил го задржувате постојниот телефонски број.

Да. На еден уред можат да се користат повеќе eSIM профили, но активен во еден момент може да биде само еден профил.

Користењето на eSIM не влијае на потрошувачката на интернет.

Да, eSIM ги поддржува сите мрежи.

Да, eSIM може да се користи во роаминг, на ист начин како и стандардната картичка.

Да, доколку вашиот уред поддржува eSIM стандард. Препорачуваме користење на eSIM уредите од понудата на Телеком, бидејќи нашите уреди се детално тестирани.

Задолжително избришете го Вашиот профил претходно. Побарајте нов QR код за активација на друг уред.

Се разбира. За да ја направите промената обратете се во било кој продажен салон на Македонски Телеком.

Десктоп верзија